احمد بدری، طراح پروژه اصلاح صورتهای مالی بانکها، طی مصاحبهای تفصیل با تسنیم برخی مشکلات امر نظارت و شفافسازی در بانکها را برشمرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی جامعهی حسابداران رسمی ایران به نقل از تسنیم، وی گفت: مدل نظارتی که ما درست کردیم و باید مستقر شود، خیلی کمک خواهد کرد. متأسفانه عدهای نمیخواهند این مدل مستقر شود اینها همان افرادی هستند که منافعشان به خطر میافتد. این موضوع ذینفعان و بازیگران مختلفی دارد. تبعات وسیع است، ممکن است عدهای داخل بانک مرکزی باشند که باید سخت کار کنند و مسئولیت بپذیرند. عدهای در بانکهای ذینفع که باید تن به شفافیت بدهند و اجازه نمایانشدن عملکرد، تسهیلاتگیرندگان رانتی و … خود را بدهند. چون نظام بانکی ذینفعان زیادی دارد، این مدل خیلیها را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: همین صورتهای مالی نمونه که سال گذشته به بانکها ابلاغ کردیم چقدر سروصدا به پا کرد؟ حتی با خود سازمان حسابرسی هم مشکل پیدا کردیم. ما در اصلاح صورتهای مالی علاوه بر حرکت به سمت استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) حرفمان افشا و شفافیت بود؛ ۱۶۱ مورد تغییر در صورتهای مالی و یادداشتهای آن برای ایجاد شفافیت انجام شد. ولی کلی گرفتار شدیم چراکه مقاومت بود و اجرای آن برای بانکها دشوار بود هم نمیتوانستند چون بهقدر کافی مجهز نبودند و هم شاید نمیخواستند.
مشاور بانک مرکزی همچنین گفت: حسابرسان ما نباید با استفاده از بندهای شرط مطول و پرتعداد و بعضاً مبهم از کنار مشکلات مهم صورتهای مالی بانکها عبور کنند. این یعنی که اطلاعات و ارقام مهمی در صورتهای مالی قابلاتکا نیست . بنابراین فلسفه اولیه گزارشگری مالی که فراهم کردن اطلاعات مفید برای تصمیمگیری است، از بین میرود. آقای رئیسکل در سخنرانی همایش اخیر دنیای اقتصاد صراحتاً اعلام کرد که ما از این به بعد گزارشهای غیر شفاف را از حسابرسان قبول نمیکنیم،گزارش باید شفاف شود. گزارشهای غیرمقبول سالهاست در دنیا حداقل برای بانکهای پذیرفتهشده در بورسها منسوخ شده است. سهامداران و سایر ذینفعان باید بتوانند برای تصمیمگیری بهصورتهای مالی اتکا کنند.
۱۸
اسفند